164 165 166
164
For a townhouse on the Upper East Side of Manhattan, atelier design was contracted for a major renovation, with the main focus of the project being the creation of a family kitchen.

In the home's original floor layout, the sleeping quarters were separated, one bedroom at the front of the house and the other two at the back of the house. Thus, the living areas were also separate, with a combined living/dining area and a narrow, dysfunctional kitchen off of the master bedroom.

a.d. reconfigured the apartment to contain all three bedrooms together at the back of the house, allowing for a large great room at the front of the house.  The new layout is much more conducive to gathering and entertaining, while also creating a high-functioning space for cooking and baking.

The design utilizes an understated, monochromatic palette, through a light grey marble countertop, a black and white stone backsplash, dark grey basalt flooring, and a white marble dining table. Touches of blue are seen in the Bleu de Savoie countertop, wall color, and upholstered velvet Louis side chairs. Traditional elements, such as a black Murano glass chandelier and a black French sideboard, stand out against the backdrop of modernity exhibited by the high-gloss white lacquered cabinetry and professional-grade stainless steel appliances. Decorative French antiques also create an interesting tension with the severe horizontal and vertical lines of the overall design.